Bonuspris
Bonuspriser gäller vid samtidigt köp av valfri artikel.

Jag saknar fruntimmer här
En biografi över Anna Bugge Wicksell
»Varje sida genomsyras av gedigen forskningserfarenhet och dessutom behärskar Carlsson Wetterberg konsten att skriva klart och enkelt, utan att bli banal.« SvD.
Bonuspris 229:-
269:-
Sveriges första kvinnliga diplomat
Samvetsäktenskapet med Knut Wicksell chockade omvärlden, ändå lyckades hon vinna allas respekt.
Anna Bugge Wicksell har liksom så många andra framstående kvinnor hamnat i historiens bakvatten. Under 1910- och 1920-talen var hon en mycket välkänd rösträtts- och fredskämpe; krönet på karriären kom när hon valdes in som svensk delegat i Nationernas Förbund 1920.
Norska från födseln kom hon att verka merparten av sitt liv i Sverige, sedan hon till omgivningens förfäran ingått samvetsäktenskap med den omstridda debattören och nationalekonomen Knut Wicksell. Men när hon upptäckt ett kryphål i lagen (juridiskt skolad som hon var), vilket gav vissa gifta kvinnor möjlighet att rösta och bli valbara i svenska kommunalval redan från 1910, välkomnades hon i alla läger.
Man kan nästan höra den passionerade kvinnosakskvinnans klagan i titeln till denna ögonöppnande biografi över Anna Bugge Wicksell och hennes tid: Jag saknar fruntimmer här. I många sammanhang var hon ensam kvinna i församlingen. Med esprit och känsla ger Christina Carlsson Wetterberg, professor emerita i historia, röst åt Anna Bugge Wicksell och hennes viktiga arbete.

Motorcykel genom Sverige
Och andra reportage
Roliga samling med ett 30-tal artiklar av vår första walraffare.
Bonuspris 149:-
179:-
På mulåsna, vid ratten, bakom styret
Några av Ester Blendas bästa artiklar från 1913 till 1936.
En septemberdag 1914 beger sig journalisten Ester Blenda Nordström ut på motorcykelfärd genom Sverige. Europa står i brand men allt har sin gilla gång i de landskap hon rapporterar från. Reportagen finns med i denna roliga samling med ett 30-tal artiklar som visar på hennes okuvliga lust att berätta – och att strunta i traditionerna.
Alla som läst Fatima Bremmers biografi över Ester Blenda Nordström, Ett jävla solsken, känner här igen den rastlösa reportern. Ständigt i farten och med sinne för detaljer, rapporterar hon från såväl ett exotiskt Sydamerika (»Tala om Vilda Västern!«) och ett svälttyngt Finland, som Elin Wägners Lilla Björka och en spårvagn i Stockholm, där passagerarna upprörs över hennes långa hattnål …
Andra titlar av Ester Blenda Nordström: En piga bland pigor, Byn i vulkanens skugga.

Albert Bonnier och hans tid
»Det här är folkbildning när den är som bäst«, SvD.
Bonuspris 249:-
289:-
Sveriges första moderna förläggare
»... den tar oss med tillbaka till en epok då böcker var high tech. Bonniers 1800-tal är som det sena 1990-talets it-yra«, DN.
När den danske bokhandlarsonen Albert Bonnier flyttade till sin bror i Stockholm 1835 kunde han inte ha anlänt vid en bättre tidpunkt. Sverige stod inför en radikal omvandling inom industri och transportväsen, läsningen skulle snart skjuta i höjden inom medelklassen och allt fler få mer i plånboken. Tiden var mogen att introducera landets första modejournal och att erbjuda prenumerationer på översatta och svenska romaner, något Albert Bonnier gjorde. Brödernas boklåda på Norrbro blev ett vattenhål för författarbegåvningar, vilka knöts till förlagsverksamheten när den väl kom igång.
Men orosmoln fanns på himlen. Antisemitism fick den energiska förläggaren känna av livet igenom. Det visar Per T Ohlsons biografi som är till brädden fylld av spännande person-, litteratur- och förlagshistoria, välformulerad in i minsta detalj.
Tidskriften Figaro blev kortlivad, men genom den fick Albert Bonnier kontakt med några av tidens vassaste pennor.


Bondeåret
200 citat och talesätt
Vilhelm Mobergs egen tänkvärda version av den gamla bondepraktikan.
Bonuspris 119:-
139:-
Mobergs bondepraktika, full av charm
Prisvärd faksimil av Vilhelm Mobergs Bondeåret, illustrerad med trägravyrer från 1600-talet.
Din stund på jorden, Raskens och utvandrareposet om Karl-Oskar och Kristina vittnar alla om Vilhelm Mobergs stora förtrogenhet med det gamla jordbrukssamhället. Så hade han också vuxit upp på en mindre bondgård, fått hjälpa till med allehanda sysslor och hört mormor berätta om tiderna förr i hembygden.
Bondåret (i litet format) är inspirerad av »bondevisdomens bok«, som Moberg kallade den gamla bondepraktikan (se art.nr 6223). Månad för månad följer han naturens gång och förmedlar egna minnen och kunskaper om svunna tider. Även om jordbruket effektiviserats konstaterar Moberg att bonden i alla tider har måst förhålla sig till årstiderna och den nyckfulla väderleken.
Läs själv Mobergs bondepraktika och njut av hans språk och visdom. Eller lägg den under julgranen!