Bonuspris

Bonuspriser gäller vid samtidigt köp av valfri artikel.

Sondagsvagen omslag

Söndagsvägen

Berättelsen om ett mord

Peter Englund är tillbaka, med sann brottslighet.

Mästerlig skildring av Sverige under rekordåren, med välstånd, framtidsoptimism - och mörka sidor.

Peter Englund är en författare som många inte förknippar tidsmässigt med stormaktstiden eller den första världskriget. Nu gör han ett hopp fram till 1960-talet, och skälet är att han helt enkelt vill »arbeta med något som finns i levande minne«. Ofta kommer historiker för att skickas till platser, alla som var med är sedan länge döda, men vad som hände för snart sextio år sedan är fortfarande levande, och även för den då åttaåriga Englund, och nu har han kunnat intervjua människor som befann sig i händelsernas centrum.

För på Söndagsvägen 88 i Stockholmsförorten Hökarängen börjar ett av det svenska kriminalhistoriens mest uppmärksammade brott sommaren 1965. Sjuttonåriga Kickan Granell, som varit ensam hemma, påträffades död i föräldrarnas sovrum. Först såg det ut som ett självmord, men snart hade tidens mest samrande mordutredning sjösatts. »Flickmordet« var på löpsedlarna under månader och folk fruktade för sina liv.

Söndagsvägsmordet är intressant att lyfta ur flera aspekter: kriminalkommissarie GW Larsson, som ledde utredningsarbetet, var inte vem som är utanför den polis som står för modell för Sjöwall / Wahlöös kommissarie Martin Beck. Och det var första gången som polisen tog hjälp av psykologisk expertis och skapade och gärningsmannaprofil. Genom att följa mordutredningen och den efterföljande rättegången lyckas Englund dessutom skapa en svåröverträffad bild av Folkhemssverige. Och likt en deckare byggs spänningen upp, inte minst tack vare att Englund letat upp mördarens kusliga anteckningar.

Winston-Churchill_De-200-basta-citaten omslag

Winston Churchill

200 bästa citaten

Legendariska ord och klavertramp av citatmaskinen Churchill.

»Priset för storhet är ansvar«

De bästa, viktaste och roligaste citaten.

Winston Churchill - statsman, militär, författare och mästerlig talare - är förmodligen en av tidernas främsta citatmaskiner. Och för Andreas Nyberg , som har sammanställt denna nätta och roliga volym, har det funnits många källor att ösa ur: artiklar, böcker och ett stort antal tal.

De tvåhundra citaten är indelade i kategorier, och jag i de allra flesta faller under sammanhanget och som minst årtal. Nyberg har även tagit med några av Churchills mindre lyckade citat, tydligt nedlåtande mot ursprungsfolk, men även sådana som felaktigt brukar tillskriva honom.

Churchill kunde vara elak: »Jag tog hand om honom från det att han var valp. Män jag fick honom aldrig rumsren «, sa han exempelvis om de Gaulle. Män han var inte sämre än att han kunde erkänna sina svaga sidor, visar citatsamlingen, som även genomsyras av en stor del humor och livsvisdom.

Tullias_varld_omslag

Tullias värld

Tullia var dotter till Cicero. Utifrån sitt intresse för antiken skriver Kerstin Ekman fram hennes liv och värld.

Skuggorna får liv

Kerstin Ekman mejslar fram en ung kvinnas liv, i en ömsint biografi med personliga drag.

 Vill man skriva en bok om en romarinna och hennes tid måste man som författare ägna sig åt opus tesselatum, mosaikarbete alltså. Bara genom att arbeta med små, små bitar kan en bild så småningom framträda av hur kvinnor hade det under romartiden. Och så gäller det att försöka lyssna till sedan länge tystnade röster.

Så beskriver Kerstin Ekman sitt arbete med Tullias värld, där hon förflyttar läsaren till de dramatiska år, då den romerska republiken föll sönder till följd av ­Caesars maktambitio­ner. Tullia var dotter till ­politikern och retorn ­Cicero, som levde farligt dessa dagar. Så hur ­klarade hon sig? Vad innebar det att vara dotter till en mäktig man, att bli maka, änka och mor?

Ekmans imponerande förtrogenhet med de antika författarna men även andras ­forskning kommer väl till pass när hon låter Roms ­kvinnor kliva fram ur skuggan och gestaltar den vardag som var deras.

 

Marmorrelief från Ostia föreställande en födsel.

Manniskor_i_rorelse_

Människor i rörelse

Nio innovationer som förändrade världshistorien

Trevlig och lättsam läsning om innovationer som satt oss i rörelse.

Draisiner, velocipeder och T-Fordar

En liten världshistoria, skriven utifrån män­ni­skans transportmedel.

Människan har alltid rört på sig, och alltsedan ångkraften och förbränningsmotorn gjorde entré tycks det inte finnas några hinder för alla de fordon och manicker som kan skapas för transport.

Vetenskapsjournalisten Henrik Höjer har strövat omkring i förflutenhetens rörelser och skildrar i nio lättsamma essäer uppkomsten av ­olika transport­medel, från häst och vagn, till cykel, tåg och flyg. Det här är ingen historia över kardanaxlar, spårvidder och andra detaljer, utan fokus ­ligger på ett mer allmänt plan: Hur utvecklades nymodigheterna? Vad ledde de till i samhällsutvecklingen? Hur togs de emot och hur lång tid tog det för dem att slå igenom?

Gemensamt för både järnvägen, bilen, ja till och med för tvåhjulingar var att många förfasade sig över de nya skapelserna, som spåddes kunna leda till både moraliskt förfall och nya sjukdomstillstånd.

 

De första ballongflygningarna vid slutet av 1700-talet var spektakulära händelser som lockade enorma åskådarmassor.