Bonuspris

Bonuspriser gäller vid samtidigt köp av valfri artikel.

9789127159600

Silvermasken

En kort biografi över drottning Kristina

»Peter Englund tecknar i sin briljanta biografi inte bara ett porträtt över en människa utan också över en tid.«, Sydsvenskan.

»En njutning att läsa« Dick Harrison

»Peter Englund tecknar i sin briljanta biografi inte bara ett porträtt över en människa utan också över en tid.« Sydsvenskan

Sinnena skärps när man läser Peter Englunds korta men ack så innehållsdigra biografi över drottning Kristina. Till skillnad från många andra författare av biografier bryr han sig inte om den kronologiska ordningen i sitt berättande. Han hoppar i stället fram och tillbaka i tid och rum, men behåller hela tiden fokus på bokens tema – Kristinas många »förvandlingar« – och skapar på så sätt ett mångbottnat porträtt av henne i Silvermasken.

Vi möter den studiebegåvade unga tronföljaren, ivrig att finna svar på de frågor som tidens nya vetenskapliga upptäckter väckte; krigssegraren och fredsstiftaren med ett av Europas mest omtalade hov; konvertiten som planerar sin abdikation och senare för ett självständigt liv i Europas maktpolitiska centrum; den besvikna och bespottade som får nöja sig med mindre än vad som anstår en drottning; och när Kristina slutligen genomgått en sista metamorfos – den fromma.

Den här nyutgåvan innehåller ett nyskrivet efterord av Peter Englund.

 

jasanoff_cover.indd

Gryningsvakten

Joseph Conrad i en global värld

Hyllad biografi om den brittisk-polske författaren. »Jasanoff skriver historia som litteratur och har full koll på berättelsens riktning«, DN.

Conrads vida värld liknar vår

»Jasanoff skriver historia som litteratur och har full koll på berättelsens riktning.« DN

»Jasanoff blandar på ett innovativt sätt tre olika litterära genrer – globalhistoria, biografi, och reseberättelse … Mycket kan sägas om Jasanoffs lysande bok. Det viktigaste att framhäva är hur hon lyckas tydliggöra hur lika Conrads värld och vår samtid är.« SvD

Man behöver inte ha läst ett ord av Joseph Conrad (1857–1924) för att dras med i Maya Jasanoffs storslagna biografi, Gryningsvakten, över honom, förlagd till en brytningstid då ånga ersatte segel och de europeiska kolonialmakterna delade upp världen mellan sig. All denna historia, denna omtumlande tid vävs in i skildringen av Conrads liv och författarskap: föräldrarnas tidiga död, uppväxtåren i Krakow hos överbeskyddande släktingar, frigörelsen och färden till Medelhavet där han får plats på ett segelfartyg, lycklig över att ungdomsdrömmen gått i uppfyllelse.

Men vid avmönstringen infinner sig problemen. Var hitta nytt arbete? Slutligen beger han sig till London där imperiets ekonomiska hjul spinner snabbt. Här finns det arbete för utlänningar, ingen britt vill längre jobba till sjöss, industrierna betalar bättre.

När Conrad väl slog igenom – på sitt nya modersmål engelska – kryddade han sina böcker med beskrivningar från sina vidsträckta resor på olika handelsfartyg i Asien, Västindien, Australien och Afrika. Längs kusterna och uppför floderna nådde kolonialmakternas långa armar, så även i hans storslagna romaner.

Hans kanske mest lästa verk är kortromanen Mörkrets hjärta. Boken baseras på hans tid som kapten för en hjulångare på Kongofloden då han på nära håll fick uppleva européernas grymma behandling av lokalbefolkningen. Upplevelserna fann sin väg in i denna »litterära anklagelseakt« av belgiska kung Leopolds fristatsprojekt, och märkte Conrad för livet.

Hjulångaren Roi de Belges trafikerade Kongofloden, där Conrad även tjänstgjorde som kapten och Mörkrets hjärta utspelar sig.

 

9789175459479

Brittiska imperiet

Uppgång och fall

Med sedvanlig berättarglädje och i rasande fart ger Harrison en kunnig och tillgänglig överblick över imperiets historia.

Det var en gång ett brittiskt välde

En kunnig och tillgänglig överblick över imperiets 350-åriga historia.

Det brittiska imperiet var större än något annat politiskt territorium människan skapat. Mest omfattande var det omkring åren 1920 då kung George härskade över en fjärdedel av jordens landyta. I dag är det mesta borta och blott fjorton så kallade British Overseas Territories återstår. Varför rasade det samman? Och hur uppstod det en gång?

Det var redan under den elisabetanska eran som England tog de första stapplande stegen in på den koloniala banan, skriver Dick Harrison i denna översikt. En av pionjärerna var Anthony Jenkinson som ledde djärva resor i österled, i hopp om att upprätta en land- eller sjöväg mellan England och Kina.

I rasande fart och med sedvanlig berättarglädje skildrar Harrison hur engelsmännen lade under sig Indien men förlorade Amerika, om den expansiva viktorianska epoken och om kapplöpningen om Afrika. Den första koloni som britterna fick ge upp var »juvelen i kronan« – Indien: början på avkoloniseringen var ett faktum.

9789113075082

Ett hav i mäktig rörelse

Om de semitiska språken

En ypperlig introduktion! Lättfattligt och med stor kunskap berättas om allt från ljudsystem och böjningslära till poesi och religiös litteratur.

De heliga språkens ursprung

En ypperlig introduktion till den semitiska språkfamiljens historia.

År 2008 utkom Ola Wikander med Ett träd med vida grenar, om de indoeuropeiska språkens historia. Sedan dess har denna polyglott (han behärskar ett dussin döda språk och ett antal levande) fördjupat sig i en annan av världens stora språkgrupper – de semitiska språken.

I nästan fyra tusen år har dessa språk dominerat i Främre Orienten. Det var talare av semitiska språk som skapade det första alfabetet, det var på ett semitiskt språk som Gilgamesheposet skrevs, och det är på hebreiska och arabiska som den hebreiska bibeln och Koranen formulerades. I likhet med indoeuropeiska språk har de semitiska brett ut sig över jorden, men till skillnad från de indoeuropeiska, som spreds genom folkförflyttningar, har de semitiska burits genom världen av främst judiska och muslimska texter.

I Ett hav i mäktig rörelse berättar Wikander lättfattligt och med stor kunskap om språkgruppens ljudsystem, böjningslära och ordförråd, men även om språkliga »släktingar och vänner«, om poesi och religiös litteratur.