Bonuspris

Bonuspriser gäller vid samtidigt köp av valfri artikel.

Rod hungersnod omsl

Röd hungersnöd

Stalins krig mot Ukraina

Ett skakande och vederhäftigt vittnesbörd om de människor som svalt till döds till följd av Stalins terror och tvångskollektivisering av jordbruket.

Folkmordet krossade allt motstånd

»En imponerande och skakande berättelse om Stalins delaktighet i den ukrainska hungersnöden« Simon Sebag Montefiore

I början av våren 1932 började den ukrainska landsbygdsbefolkningen att svälta. Sovjetunionens tvångskollektivisering hade lett till kaos inom jordbrukssektorn, och i stället för att hjälpa de hungrande, vilket statsmakten gjort vid en tidigare svältkatastrof på 1920-talet, fattade politbyrån flera beslut som förvärrade situationen. Bland annat ökade man rekvisitionerna på spannmål … Samtidigt påbörjades förföljelsen av ukrainska intellektuella samt en sovjetiseringskampanj för att utplåna ukrainsk kultur. När människor försökte fly, stängde Stalin landets gränser.

Anne Applebaum, författare till bland annat den Pulitzerbelönade Gulag, söker sig tillbaka till revolutionsåret 1917, då ukrainska revolutionärer utropade en självständig stat, när hon skildrar den sovjetiska regimens målmedvetna politik och hänsynslösa agerande under 1930-talet. Omkring 3,9 miljoner dog under Holdomor, som massvälten kallas i Ukraina, vilken haft stor betydelse för landets identitet och dagens relation till Ryssland.

9789100178017

Ålevangeliet

Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Här kartläggs ålens hela kulturhistoria, varvat med författarens egna minnen från barndomens ålfiske och filosofiska betraktelser. Rekommenderas!

Kulturhistoria och filosofi för hängmattan

Nominerad till årets Augustpris i fackboksklassen!

»Ålfrågan« har upptagit filosofer och vetenskapsmän i århundraden. Ja, redan Aristoteles funderade på vad en ål egentligen var – en fisk eller vad? Och hur förökade den sig: Var satt fortplantningsorganen? Till och med den unge Sigmund Freud, som studerade zoologi i sin ungdom, klurade på saken och gav sig den på att hitta ålens testiklar, men förgäves. Först runt sekelskiftet 1900 började forskare komma det gåtfulla djuret närmare inpå livet, läser Clio i ÅlevangelietPatrik Svensson kartlägger här ålens hela kulturhistoria, varvat med egna minnen från barndomens ålfiske och filosofiska betraktelser.

Redan innan Ålevangeliet kom ut i Sverige hade boken sålts till mer än tjugo länder, och den blev den stora »snackisen« på London Book Fair i våras. Clio förstår varför: som läsare sugs man in i den oupphörligt fängslande berättelsen om den vandrande fisken och den dragningskraft den haft på människan i alla tider.

Allt jag kanner omslag

»Allt jag känner är att mina fötter gör ont«

Förhören med Rudolf Höss 1946

I en serie möten med förhörsledare och psykologer gav Höss en chockerande insyn i den nazistiska mordapparaten och sin egen personlighet.

Att bara säga jawohl

Förhören med Höss ger skakande inblickar i nazisternas industriella folkmord.

I skuggan av den stora krigsförbrytarrättegången mot de högsta nazistledarna våren 1946, höll amerikanarna förhör med Rudolf Höss i justitiepalatset i Nürnberg. Under tre år hade han varit kommendant i Auschwitz, och när han senare kallades till vittne i själva rättssalen skildrade han känslolöst och detaljrikt hur han hade lett det systematiska massmordet på judar, romer, ryska krigsfångar …

Till skillnad från de andra nazistbödlarna skrev Höss sina memoarer, vilket färgat bilden av honom. Med »Allt jag känner är att mina fötter gör ont« hoppas Niclas Sennerteg nyansera den bilden. Boken baseras huvudsakligen på de arton opublicerade förhören med Höss, som Sennerteg översatt inför författandet, och som en kontrast till gärningsmannaperspektivet finns vittnesmål från Förintelsens offer interfolierade. En intressant dimension i boken ger Sennertegs intervju med en av de amerikanska tolkar som var med vid förhören. Denne utbildade sig senare till psykolog, och har livet igenom funderat på hur den människa är funtad som kan ge order om utrotningen av ett helt folk utan att visa tillstymmelse till känslor.

Atlantis omslag

Atlantis och andra myter

En lärorik skildring kantad av bibliska gestalter, vampyrer, UFO:n och den beryktade Bermudatriangeln.

Trodde folk förr att jorden var platt?

»Dick Harrison varvar, med imponerande sakkunskap och stil, det viktiga källkritiska perspektivet med roande kuriosa.« BTJ

Historiens enda kvinnliga påve, Johanna, levde på 800-talet. Hon nådde pontifikatets högsta ämbete efter att ha utgett sig för att vara man. Sexuella utsvävningar gjorde att hon blev gravid, och en olycka att hon framfödde barnet på öppen gata. Folk rasade över könsbedrägeriet och Johanna lynchades.

Ja, så gick det till enligt legenden, men en kvinnlig påve har aldrig funnits. Historien kan spåras till dominikanska skrönor på 1200-talet, berättar Dick Harrison i Atlantis och andra myter. I boken synar han allt från påståendet att romarna ägnade sig åt orgier, till att vi förr skulle ha haft ihjäl gamlingar vid ättestupan.

Det är minst sagt lärorikt att följa hur Harrison pulveriserar den ena felaktiga föreställningen efter den andra. Så hur uppkommer myter? Stora katastrofer förefaller ha gett upphov till några av våra allra äldsta legender. Men även propaganda och smutskastning av tidigare regenter/epoker kan visa sig vara riktigt långlivade.