Bonuspris

Bonuspriser gäller vid samtidigt köp av valfri artikel.

Kulturvandringar kring Stockholm omsl

Kulturvandringar kring Stockholm

Historia, arkitektur, konst och kuriosa i innerstan och förorten

Fjorton vandringar i ett behagligt tempo, där platserna längs vägen tillåts berätta sin historia.

Vandringar i stadens utkant

Fenomenalt bra vägledning till det dolda Stockholm.

Kulturvandringar i Stockholm är en guidebok för den som redan känner city tämligen väl eller vill röra sig utanför turiststråken. I 14 behagliga vandringar – mellan 5 och 18 km långa – rör vi oss i ett Storstockholm som ännu väntar på att bli upptäckt: Hagastaden, Huvudsta, Hjorthagen, Liljeholmen, Reimersholme, Danvikstull, Storängen, Täby kyrkby, för att bara nämna några områden. Alla vandringar går delvis längs vattnet – Mälaren, Årstaviken, Karlbergskanalen, Magelungen, Edsviken – och till samtliga kan man ta sig med kollektivtrafik. Tydliga kartor och nytagna fotografier på omgivningarna gör det lätt att följa med i de välskrivna texterna, som är fyllda av upplysningar om det som passeras.

En vandring som Clio genast blev nyfiken på är den runt Albysjön i södra Stockholm. Här ligger bland annat Masmo gård, ritad av Ferdinand Boberg, och Alby gård, där LM Ericsson levde. Ner mot vattnet ligger Subtopia – centrum för konst, film och cirkus.

Dresden_1945__omslag

Dresden 1945

Bombningarna och efterdyningarna

»Boken är inte banbrytande, men både informativ och tillgänglig. Framför allt lyckas McKay med sitt respektfullt försiktiga sätt att röra sig genom minerad mark fånga både det sorgliga och storslagna i mänsklighetens minne.« Aftonbladet

Himlen lystes upp i vitt och grönt

Dresden 1945 tar ett brett grepp om de fasansfulla bombningarna och tiden efter.

Långt innan de allierades förödande bombning av Dresden, hade staden lockat besökare från när och fjärran. De kom för att se de berömda konstsamlingarna, den undersköna sagoboksarkitekturen och uppleva det sprudlande kulturlivet. I England gick staden till och med under namnet Lilla London, sedan modet på 1800talet bland unga damer att åka dit för att finslipa sin etikett. Men även Hitler och hans närmaste älskade Dresden, som under tidigt 1930tal kläddes i nazistisk skrud: stora hakkors draperade alla offentliga byggnader och HitlerJugend var ständigt närvarande på gatorna.

På kvällen den 13 februari 1945 började anfallet. Hundratals brittiska och amerikanska bombplan fällde i tre vågor sin last och lämna en ruinstad efter sig och uppskattningsvis 25 000 döda. Strax var debatten igång kring massbombningen: kunde det till och med räknas som en terrorgärning?

Dresden 1945 av Sinclair McKay, författare till Kodknäckarna hemliga liv i Bletchley Park (Clio 1/16), är indelad i tre delar. I den första skildras staden före anfallet – som kulturstad och centrum för tysk spetsteknologi. Här presenteras också alla de personer som vi sedan får följa, däribland den dagboksskrivande litteraturprofessorn Victor Klemperer, Kurt Vonnegut, sedermera hyllad författare men nu krigsfånge i staden, nazisternas partidistriktsledare Martin Mutschmann, läkaren Albert Fromme, konstnären Otto Griebel, och vanligt folk i alla åldrar.

Bokens andra del beskriver så anfallet timme för timme, och den tredje uppbyggnadsarbetet vilket resulterat i att barockbyggnaderna åter speglar sig i Elbes vatten.

 

Gamla staden före bombningen.

 

Det var ovanligt klart väder över Dresden den 13 februari 1945. De stora ”kvartersbomberna” var utformade att gå rakt igenom hela hus och lämna dem öppna för brandbomberna, så att hela kvarter kunde läggas i ruiner.

Historiska hastar_omsl

Historiska hästar

Hur hästen har påverkat människans värld

Tolv minnesvärda hästar porträtteras i en både underhållande och lärorik bok.

Araber, bondhästar och oldenburgare

Från föda och transportör till mångmiljard­industri.

Om hunden är människans bästa vän, är hästen människans bästa arbetskamrat och ­arbetsredskap. Vår historia har gång efter annan avgjorts från hästryggen, och var hade människan varit utan trofasta ­dragare som plöjt och transporterat? Så central var ­hästen när motoriseringen började att de första bilarna kallades »hästlösa vagnar«.

Några av de enskilda kusar som gjort avtryck i det förgångna presenteras i journa­listen och häst­entusiasten Anders Frelins Historiska hästar. Här möter vi galoppörer, avelshingstar och krigshjältar, samtidigt som hästens ­historia tecknas. Så får exempelvis texten om Black Beauty, den bästsäljan­­de romanen om Vackre Svarten, bilda utgångspunkt för en ­skildring av den omänskliga hästfostran som ­tillämpades kring sekelskiftet 1900-talet. Men här finns även solskens­historier, eller vad sägs om ­Kloke Hans, hästen som både kunde räkna och säga vad klockan var, och om den ­uträknade Snowman, som visade sig vigd för elit­hoppning.

Reckless, hjälten från Koreakriget.

 

Räknekunnige Kloke Hans stampade rätt svar mot hovarna.