Bonuspris

Bonuspriser gäller vid samtidigt köp av valfri artikel.

Rod hungersnod omsl

Röd hungersnöd

Stalins krig mot Ukraina

Ett skakande och vederhäftigt vittnesbörd om de människor som svalt till döds till följd av Stalins terror och tvångskollektivisering av jordbruket.

Folkmordet krossade allt motstånd

»En imponerande och skakande berättelse om Stalins delaktighet i den ukrainska hungersnöden« Simon Sebag Montefiore

I början av våren 1932 började den ukrainska landsbygdsbefolkningen att svälta. Sovjetunionens tvångskollektivisering hade lett till kaos inom jordbrukssektorn, och i stället för att hjälpa de hungrande, vilket statsmakten gjort vid en tidigare svältkatastrof på 1920-talet, fattade politbyrån flera beslut som förvärrade situationen. Bland annat ökade man rekvisitionerna på spannmål … Samtidigt påbörjades förföljelsen av ukrainska intellektuella samt en sovjetiseringskampanj för att utplåna ukrainsk kultur. När människor försökte fly, stängde Stalin landets gränser.

Anne Applebaum, författare till bland annat den Pulitzerbelönade Gulag, söker sig tillbaka till revolutionsåret 1917, då ukrainska revolutionärer utropade en självständig stat, när hon skildrar den sovjetiska regimens målmedvetna politik och hänsynslösa agerande under 1930-talet. Omkring 3,9 miljoner dog under Holdomor, som massvälten kallas i Ukraina, vilken haft stor betydelse för landets identitet och dagens relation till Ryssland.

9789100178017

Ålevangeliet

Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Här kartläggs ålens hela kulturhistoria, varvat med författarens egna minnen från barndomens ålfiske och filosofiska betraktelser. Rekommenderas!

Kulturhistoria och filosofi för hängmattan

Nominerad till årets Augustpris i fackboksklassen!

»Ålfrågan« har upptagit filosofer och vetenskapsmän i århundraden. Ja, redan Aristoteles funderade på vad en ål egentligen var – en fisk eller vad? Och hur förökade den sig: Var satt fortplantningsorganen? Till och med den unge Sigmund Freud, som studerade zoologi i sin ungdom, klurade på saken och gav sig den på att hitta ålens testiklar, men förgäves. Först runt sekelskiftet 1900 började forskare komma det gåtfulla djuret närmare inpå livet, läser Clio i ÅlevangelietPatrik Svensson kartlägger här ålens hela kulturhistoria, varvat med egna minnen från barndomens ålfiske och filosofiska betraktelser.

Redan innan Ålevangeliet kom ut i Sverige hade boken sålts till mer än tjugo länder, och den blev den stora »snackisen« på London Book Fair i våras. Clio förstår varför: som läsare sugs man in i den oupphörligt fängslande berättelsen om den vandrande fisken och den dragningskraft den haft på människan i alla tider.

Berlin 1936_omslag

Berlin 1936

Sexton dagar i augusti

»Njutbart lättsam och läsvärd berättelse som med sitt snapshot av 16 dagar lyckas ge en komplex helhetsbild« SvD.

Det bedrägliga lugnet före stormen

Vald till årets bok av The Telegraph, Financial Times, Guardian, Daily Mail och The Times.

Genom Leni Riefenstahls hyllningsfilm Olympia och Barbro Alvings avslöjande reportagebok Dagbok från Berlinolympiaden 1936 har de olympiska spelen i Berlin 1936 tidigare mästerligt skildrats ur två helt olika perspektiv. Under dessa 16 augustidagar dolde naziregimen allt som andades judeförföljelse och diktatur, »Juden verboten«-skyltarna hade tillfälligt trollats bort, och Berlin föreföll vara en normal, modern storstad.

Oliver Hilmes atmosfärrika Berlin 1936 får läsaren dag för dag – genom ett antal mer eller mindre kända personer: nazistiska partikoryféer, diplomater, journalister, konstnärer, idrottsmän, vanliga berlinare – återigen uppleva dramatiken på Olympiastadion, de rökfyllda nattklubbarna, en bakfylla på ett hotellrum, fruktan för påhälsning av Gestapo …

Genom sitt kalejdoskopperspektiv lyckas Hilmes mästerligt iscensätta de oförglömliga dagarna och samtidigt gestalta en epok som var på väg att försvinna för alltid. Tre år senare har all maskering lagts åt sidan och Tyskland anfaller Polen.

Himlens dotter_omslag

Himlens dotter

Historien om Kinas mäktigaste kvinna

Var Wu Zetian en monstruös maktgalning eller tidig feminist? »Nu har äntligen den första riktiga biografin över henne kommit på svenska.« SvD.

Konkubinen som tog makten

600-talets Kina i en tid av utrensningar, men även av reformprogram och litterära projekt.

Kvinnorna i det kejserliga Kina har sällan haft någon politisk makt. Visst kunde prinsessor vara politiskt viktiga som brickor i ett diplomatiskt spel, och visst har det funnits änkekejsarinnor som styrt och ställt. Men det finns bara en som gripit makten och utropat sig till kejsare över en ny dynasti: Wu Zetian på 600-talet. För första gången presenteras hon nu mer utförligt för en svensk läsekrets, och det av sinologen Bengt Pettersson.

Biografin kretsar kring hennes femtiofem år i den absoluta maktens närhet och ger stundtals skakande inblickar i dåtidens palatsintriger. Några krönikor gör gällande att Wu dödade sitt eget spädbarn för att kunna anklaga den sittande kejsarinnan för mord och ta hennes plats. Men dessa är skrivna av senare makthavares krönikörer, vilka var angelägna om att solka ner tidigare regenter, så vad som egentligen hände är oklart. Pettersson är noga med att redogöra för källäget, och parallellt som Wus öde skildras ger han läsaren inblickar i politik och hovliv i dåtidens Kina, där ett skräckvälde tidvis bredde ut sig under Wus ledning.

VDH_omslag_del_3_Nordiska_korståg.indd

Himlens dotter

»Kombinationen av duktig historiker, van pennförare och ett ovanligt men fascinerande ämne på lagom många sidor gör att nyfikna läsare även utan korståg som specialintresse torde ha stor behållning här.« BTJ.

I korstågens tid

Att ta korset betydde bokstavligen att sy ett stort kors på sin klädnad och bege sig till Jerusalem.

Det var inte bara engelsmän och fransmän som tog upp korset och begav sig till Jerusalem för att befria den heliga staden från de otrogna. Även nordbor hörsammade påve Urban II:s kallelse år 1095 i Clermont. Det vittnar såväl runstenar som krönikor om. De flesta nordiska korsfarare anslöt sig dock till korstågen i Nordeuropa, vilka sammanföll med de kristna medeltida rikenas expansion mot svagare grannar i öster och med kampen mot det omfattande sjöröveriet i Östersjön. Vender, kurer och ester härjade vid denna tid svensk och dansk kust, och som skydd reste ortsborna kastaler och rustade upp järnåldersbefästningar längs kusterna.

Till denna tid tar oss Dick Harrison i en koncentrerad men ack så kunskapsfylld framställning. Redan när Dick Harrison tilldelades Cliopriset 1996 hade han namn om sig att vara en flitig skribent. Passionen har inte avtagit med åren, något Clio är mycket glad för.