Boktips inför De Svenska Historiedagarna

Nästa vecka 4–6 oktober går De Svenska Historiedagarna av stapeln, i år i Helsingfors. Mängder av intressanta föreläsningar kommer att hållas som speglar både forskningen och utgivningen inom ämnet historia. Och så meddelas förstås årets Cliopristagare och årets historielärare.

Flera författare, bekanta för Clios medlemmar kommer att delta. Av förklarliga skäl är många av föredragshållarna från Finland, om än svensktalande som exempelvis Henrik Meinander (Gustaf Mannerheim), Nils Erik Villstrand (Öppet fall) och Mirkka Lappalainen (Det nordiska lejonet).

Från Sverige deltar Ingrid Carlberg, Ulrika Knutson och Karin Tegenborg Falkdalen som senare i höst och i vår kommer ut med böcker om Alfred Nobel, Elin Wägner respektive svenska drottningar. Cliopoddens programledare Bo Eriksson är förstås på plats, likaså de tidigare huvudboksförfattarna Inger Enkvist, Martin Hårdstedt och Torbjörn Nilsson, den senare aktuell med Torgslaget 1829. Både Dag Sebastian Ahlanders Sverige vid avgrunden och Martin Neuding Skoogs I rikets tjänst har väckt uppmärksamhet. Och det kan man verkligen säga att Magnus Västerbros Svälten – hungeråren som formade Sverige gjorde i fjol, då den tilldelades det prestigefyllda Augustpriset.

Henrik Berggren är en ytterst välskrivande historiker, i höst aktuell med en bok om New Yorks historia, men på Historiedagarna talar han om Landet utanför – Sverige utanför kriget 1939–1940 och sist men inte minst måste här nämnas Klas-Göran Karlsson, – en mycket populär föreläsare som tidigare medverkat på Historiedagarna och som i vintras utgav Det moderna trettioåriga kriget – Europa 1914–1945, en självklar Cliohuvudbok.

Läs mer om De Svenska Historiedagarna