Från Clioredaktionen maj 2020

När jag skriver detta, har jag ingen som helst aning om hur det ­kommer att vara när tidningen når er medlemmar i den andra halvan av maj. Sitter vi fortfarande i karantän? Är vi fort­farande livrädda för att smittas av coronaviruset? Dör människor fortfarande på våra sjukhus? Att vi kommer att prata om före och efter coronaepidemin är jag övertygad om. För första gången i världshistorien har i stort sett hela världen, vid samma tillfälle, drabbats av en stor kris. Vad ­konsekvenserna blir kan vi bara speku­lera över.

Periodens utvalda huvudbok Fröjde­lekar – Glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid kan fungera som en påminnelse om att människan i orostider ändå förmått roa sig. Annika Sandéns intressanta studie uppmärksammar huvudsakligen den lantliga befolkningens önskan att genom lek och nöjen göra livet lite lättare. Det kan ­tyckas ironiskt att en hel del av hennes exempel har hittats i rättegångsprotokoll, där barnsliga lekar urartat och föreskrifter vad gäller dans inte följts. Men, så arbetar en god historiker: hon ställer nya, oväntade frågor till sitt källmaterial.

I detta nummer finns också annat att uppmärksamma: Kerstin Ekmans antikenskildring Tullias värld kan jag varmt rekommendera. I Per Wirténs Europa, ständigt detta Europa får vi möta Elin Wägner. Christer Hedins nya bok Judendom har sin givna plats i bokhyllan. Och som sagt, män­niskan dras alltid till glädje och nöjen, så varför inte njuta av Jenny Linds röst som får sin beskrivning i Näktergalen eller läs den passande översikten Komikerns historia.

Trevlig och bildande läsning!