Från Clioredaktionen mars 2020

Ännu en bok av Dick Harrison som huvudbok? Jovisst, absolut! När det utkommer en välskriven, faktaspäckad, bred översikt över ett ämne som är mycket populärt bland Clios medlemmar – Sveriges medeltid – ska inte det faktum att bokens författare är synnerligen produktiv, och att hans Folkvandringstid var huvudbok i höstas, sätta käppar i julet! Numera tenderar forskarna att enligt europeisk modell börja sina berättelser om medeltiden allt tidigare, och så gör även Harrison. Han tar avstamp flera sekler före vikingatiden och låter historien avslutas med Gustav Vasa. Och som han berättar!

Passa också på att fördjupa kunskaperna om Folkungadynastin genom att läsa Erikskrönikan. I denna utgåva har de rimmade verserna kompletterats av en nusvensk prosaversion.

En bok som jag är övertygad kommer att få stor välförtjänt uppmärksamhet är Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba, vilken handlar om tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige, som inleddes för hundra år sedan. Hur många av oss kände till dessa? Författaren släpper fram röster som inte längre kan berätta, men som vi bör lyssna till.

Det är även hundra år sedan den aktuella landgränsen mellan Danmark och Tyskland drogs, då Sønderjylland återförenades med Danmark. Läs mer om Clios medlemsresa till Schleswig – det dansk-tyska gränslandet. Och inte bara läs: följ med!

Trevlig och bildande läsning!