Från redaktionen januari 2020

Som framgår i Ingrid Carlbergs ytterst läsvärda Nobel, var dynamitens uppfinnare även intresserad av fredsarbete, inspirerad bland annat av Bertha von Suttner. Och nog kan vi behöva påminnas om detta, då vi blickar bakåt i historien och på alla konflikter som har utkämpats både före och inte minst efter Alfred Nobels död 1896.

I denna medlemstidning finner vi många böcker med anknytning till krig: ett klassiskt verk som Perserkrigen av Prokopios, där Per­siens kung Chosróes och Östromerska rikets kejsare Justi­nianus hade framträdande roller. I Kavalleristflickans anteckningar av Nadjezjda Durova (1783–1866) får vi följa en flicka som utklädd till man stred i den ryska armén mot Napoleon. Att många av USA:s alla presidenter lett sitt land i krig, framgår bland mycket annat i Karin Henrikssons bok med just den titeln, och Vietnamkriget får en än utförlig genomlysning i Marco Smedbergs bok.

Men det krig som oupphörligt tycks fascinera oss och fylla oss med fasa är ändå andra världskriget. I Dagordningen av Éric Vuillard, De som vågade av Britt Ståhlberg Norée, Jag stannade kvar i Auschwitz av Eddy de Wind, Varför kunde det ske? av Barbro Eberan och Världens yttersta platser av Peter Handberg, skildras både upprinnelsen samt konsekvenserna av detta krig.

Men, tidningen innehåller även böcker som pekar på människans förmåga att skapa, både kultur och framsteg, så därför avslutar jag som vanligt med orden

Trevlig och bildande läsning!