Från redaktionen juli 2019

Svante Nordin är glädjande nog en produktiv professor. För ett drygt år sedan var hans Hitlers München huvudbok och nu är det dags för Sveriges moderna historia, där han följer utvecklingen från 1809 fram till i dag. Jag berättar gärna att jag slukade boken. Vinterns regeringslösa månader hade gjort mig ganska trött på svensk inrikespolitik, men plötsligt kunde jag se dagens politiska landskap i ett nytt ljus och med betydligt mer kunskap.

»Ingen kommer undan politiken«, som sångtexten lyder, och även Romarriket hade förstås sina politiska konflikter. Läs om dessa i Det kejserliga Rom, där den romerske historikern Tacitus skildrar republikens undergång och tidens dekadens.

En av de böcker som sägs ha bidragit till den så kallade historievågen var Montaillou – En fransk by 1294–1324, som nu ges ut på nytt. Här vi får komma riktigt nära vardagen och människorna i en svunnen tid. Och det får vi även i boken Francesco Petrarcas självbiografi, där Anders Bergman på ett finurligt sätt delar med sig av sina stora kunskaper om den världsberömde diktaren och humanisten. Petrarca levde under delvis samma tid som invånarna i det medeltida Montaillou och skrev förvisso aldrig någon självbiografi, men Bergman har sammanställt brev och traktater och åstadkommit ett gediget sammanhållet verk.

Låt oss även ta klivet över Atlanten och framåt i tiden. Två läsvärda böcker som på många sätt kompletterar varandra och behandlar rasismen i USA är Nästa gång elden och Vi hade makten i åtta år.

Och till sist, se till att era barn och barnbarn upptäcker tjusningen med historia: missa inte Clios sommarbilaga i tidningens mitt!

Trevlig och bildande läsning

Annika Törnquist