Från redaktionen september 2019

Även om september är en underbar månad frestas man att stanna kvar i en evighetslång sommar i klassiskt sällskap då man fått En sommar med Homeros i sin hand. I Sylvain Tessons sällskap framträder de tusenåriga verken Iliaden och Odysséen som evigt aktuella.

En annan bok som utgår från ett författarskap är Gryningsvakten – Joseph Conrad i en global värld av historikern Maya Jasanoff. Den har beskrivits som en inspirerande blandning av författarbiografi och historieessä och fått fullkomligt lysande recensioner världen runt. Huvudpersonen i Peter Gotlänning och Kristi brud är även han en skrivande person: Petrus de Dacia, med epitetet »Sveriges förste författare«, presenteras här i delvis ny belysning och i sitt europeiska sammanhang.

Efter alla dessa manliga huvudrollsinnehavare lyfter jag gärna fram Lisbeth Håkansson Petrés Tisdagar med tolfterna som porträtterar Ellen Key och Amalia Fahlstedt, vilka tillsammans med andra namnkunniga kvinnor önskade utbyta erfarenheter över klassgränserna och sprida bildning.

Och till sist missa inte Clios utvalda huvudbok Möten i monsunen av Ingemar Ottosson som behandlar de svensk-kinesiska kontakterna genom historien. Kinas roll i världen bara växer och det är därför ytterst intressant att få ta del av Ottossons klargörande, kunniga skildring.

Trevlig och bildande läsning!
Annika Törnquist