Trohetspris

Trohetspriser tillfaller dem som varit medlemmar i mer än 24 mån.

Theofanes kronika_omslag

Theofanes krönika

En av Europas viktigaste källskrifter, som behandlar tiden 284 till 813.

När Östrom övergick i Bysans

»Genom att klä Theofanes krönika i svensk språkdräkt har Kjell Kristland gjort en stor kultur­gärning. Han har tillgängliggjort en av Europas viktigaste källskrifter för alla ­svenskar«, ­Dick Harrison.

För första gången kan svenska läsare ta del av Theofanes krönika, som år för år skildrar senromersk och bysantinsk historia – från kejsar Diocletianus trontillträde 284, till Leon V:s maktövertagande 813. Krönikans abrupta slut beror på att dess författare, abboten Theo­fanes verksam i bysantinska riket, tog parti för »bilddyrkarna« i den infekterade bildstriden, medan den nye kejsaren var »bildstormare«. Theofanes arresterades och tystades.

Som historisk källa över händelseutvecklingen under framför allt 600- och 700-talen är Theofanes krönika oöverträffad: få andra verk som behandlar dessa stormiga sekel har överlevt. Men även framställningen av brytningstiden i östra Medelhavet, mellan sen­antik och medeltid, gör den ytterst värdefull. Många paralleller till vår egen tid går också att dra i denna årsberättelse som betraktas som ett av den tidiga medeltidens främsta historieverk.

De osannolika systrarna_omslag

De osannolika systrarna Soong

Kvinnorna i centrum av Kinas moderna historia

Jung Chang, författaren till Vilda svanar, är tillbaka med en fascinerande biografi över tre kinesiska systrar i maktens centrum.

Systrarna som formade Kinas historia

»Denna mustiga historia kommer att tilltala alla läsare som intresserar sig för politik, världsfrågor och familjerelationer«, Publishers Weekly.

Den brittiska författaren Jung Chang, född och uppvuxen i Maos Kina, gjorde världssuccé med Vilda svanar (till svenska 1992), om tre generationer kinesiska kvinnor under 1900-­talet. Sedan dess har hon biograferat såväl Mao som den sista kejsarinnan Cixi.

Hennes nya bok De osannolika systrarna Soong är en samlingsbiografi över några av Kinas mest omtalade personer under förra seklet. Systrarna Soong, berättar Jung, känner alla kineser till, historierna om dem och deras familjer är otaliga. Och inte undra på: Storasyster Ei-ling var en av ­Kinas rikaste personer före kommunismen och maka åt landets premiär- och finans­minister. Mellan­systern Ching-ling äktade den ­kinesiske revolutionären Sun Yat-sen som var med om att störta den sista kejsaren. Lilla­syster May-ling var gift med Chiang ­Kai-sheck, Kinas ledare 1927–1949 som tvingades fly till Taiwan vid Maos makt­tillträde.

Systrarnas öden är som gjorda för en bok om landets dramatiska händelseutveckling under 1900-talet. Rekommenderas!

Det enda planet pa himlen_omslag

Det enda planet på himlen

Ögonvittnen berättar om 11 september

»Ett storslaget körverk … Det är skicklig journalistik som återkallar skräcken, förtvivlan och kärleken bland alla dessa oskyldiga människor som inte förstår vad som händer dem.« Sydsvenskan.

»Boken är gastkramande. Att Graff lyckas foga ihop detta myller av röster till en kronologisk berättelse är en bedrift.« SvD

Bara i Air Force 1 var Bush i säkerhet

»En ovärderlig gåva till allmänheten«, Wall Street Journal.

 »Det är sällan man hör plan på Manhattan på grund av de höga byggnaderna. Vi tittade upp allihop. Nästan utan att kunna tro det såg vi planet passera, och det flög så lågt. Vi följde det med blicken när det försvann bakom byggnaderna, och sedan kom fram igen. Det flög rätt mot byggnaden.« Så minns räddningschefen för New Yorks brandkår sekunderna innan American Airlines flight 11 kraschade in i World Trade Centers norra torn, i 750 km/h.

Det enda planet på himlen består av 500 röster, hämtade från ett muntligt historieprojekt kring 11 september, som fångar hur vanliga amerikaner men även räddningspersonal, politiker och myndighetspersoner minns dagen som försatte en hel värld i chock. Inte bara New York drabbades; ännu ett plan kraschade in i Pentagon och ett annat havererade i Pennsylvania. Vittnesmålen – både skakande och rörande – följer utvecklingen på attentatsplatserna i kronologisk ordning, och åtföljs av nödvändig bakgrundsfakta.

9789173291576 Gåtan Hammarskjöld - OMSLAG.indd

Gåtan Hammarskjöld

Berättelsen om flygkraschen i Ndola

»Små steg tas mot gåtans lösning och förklaring. Sakkunskap
och faktakunskap i redovisningen imponerar«, BTJ

Vad hände under inflygningen?

Den nya FN-utredningen pekar mot en sammansvärjning.

Med orden »Välkommen till världens mest omöjliga jobb« lär Dag Hammarskjöld ha välkomnats till posten som FN:s general­sekreterare. Att det låg mycket i dem skulle han bli varse 1960 då Kongokrisen bröt ut sedan den kongolesiska provinsen Katanga utropat sin självständighet. FN blandades in i den infekterade konflikten, där både supermakterna och mäktiga internationella gruv­bolag hade intressen.

Som bekant omkom Hammarskjöld i en flygkrasch då han var på väg till Nord­rhodesia för att medla. Nästan 60 år efter händelsen engagerar frågan fortfarande, och FN har på nytt öppnat utredningen om hans död. Förorsakades haveriet av piloten eller blev planet beskjutet?

Professor Ove Bring går här igenom gåtan Hammarskjöld. Först ger han en initierad bakgrundsteckning av konflikten, varefter han koncentrerar sig på olyckan och de teorier som florerat sedan kraschögonblicket. I en fristående del redovisar ambassadör Mathias Mossberg, svensk representant i den aktuella FN-­utredningen, nytt material som kommit utredningen till del.